Bottenbouillon voor effectieve hydratatie en herstel
Door je hond een bottenbouillon van bijvoorbeeld een hele kip of haan te geven voor en na het sporten, wordt hij effectiever gehydrateerd dan met alleen een kom water – hij zal waarschijnlijk ook meer drinken omdat het erg lekker is. Deze zelfgemaakte kippen-botten-bouillon voor honden is supergemakkelijk te maken, in te vriezen en klaar te maken voor wanneer je het nodig hebt.
De kippen-botten-bouillon volgens het recept van Hug Pet Food cultiveert een gezonde darm, is super verteerbaar en is ook een bron van voedend comfort voor die dagen dat je hond zich wat ziek voelt of gewoon wat extra hydratatie nodig heeft. Sterker nog, het zit boordevol essentiële voedingsstoffen en mineralen (zoals magnesium, calcium, fosfor, collageen en gelatine) die honden nodig hebben, wat bijdraagt aan de ondersteuning van de gewrichten en een goede gezondheid van het immuunsysteem.
Kip, haan of toch liever een ander soort bot
Als hoofdingrediënt kies je voor een hele haan of kip. Maar als je hond geen kip verdraagt, gebruik dan een ander soort bot, zoals rundermergbeenderen, varkenspootjes, eendenkarkassen maar ook bijvoorbeeld kippenpoten, kippennekken en ossenstraat. Dit recept is zo veelzijdig dat het kan worden aangepast aan elke hond.
Gebruik vlees en botten van het liefst gras gevoerde en biologische dieren; die bevatten namelijk meer mineralen en omega-3 vetzuren. De beste delen van een dier om in je bouillon te verwerken zijn alle gewrichten, voeten, kop en nek en huid, omdat zich daar het meeste bindweefsel bevindt. De botten met kraakbeen geven de meeste gelatine.
Zwarte peper en kurkuma
De zwarte peper en kurkuma in het recept zijn veilig voor honden. Maar zijn deze kruiden nieuw voor je hond, dan raden we aan om met zeer kleine hoeveelheden te beginnen, zodat ze niet van streek raken als ze gevoelig zijn voor een bepaald ingrediënt.
Kurkuma heeft geweldige ontstekingsremmende eigenschappen. De zwarte peper wordt gebruikt omdat het een stof bevat die piperine wordt genoemd en die helpt de snelheid te verhogen waarmee kurkuma door het lichaam wordt opgenomen. Het is echter belangrijk om slechts een kleine hoeveelheid peper te gebruiken, aangezien grote hoeveelheden, zoals veel dingen, spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken
Voordelen van de bottenbouillon
De voordelen van een bottenbouillon zijn legio;
– De nuttige mineralen, aminozuren en antioxidanten geven een boost aan het immuunsysteem en helpen om sneller te herstellen na ziekte of na een lange inspanning.
– Als dieren aan de diarree zijn geweest of misselijk waren, is het perfect om ze weer langzaam aan het eten te krijgen. Je geeft ze vocht en nutriënten om mee aan te sterken.
– Botten zijn rijk aan glucosamine en gelatine wat nodig is om gewrichten gezond te houden. Dieren met stramme gewrichten hebben dus extra baat bij regelmatig een portie bottenbouillon!
– Gelatine is een zwaar ondergewaardeerd superfood! Gelatine komt voor in bindweefsel, pezen, botten en gewrichten en bevat heel veel bouwstoffen voor het lichaam. Denk aan glutamine om de darmwand te onderhouden en repareren, en nog veel meer aminozuren die het lichaam ondersteunen in zijn dagelijkse werkzaamheden. Daarbij kun je denken aan spieropbouw, onderhoud van de gewrichten en het beschermen tegen ongewenste indringers (het immuunsysteem).
– Door de bouillon geef je je dier extra vocht, maar je kunt ook een extra waterbakje met een scheut bouillon erin neerzetten. Veel honden vinden water met zo’n smaakje namelijk erg lekker!
Ingrediënten
1 of 2 kip/ haan karkassen (afhankelijk van de grootte)
2 eetlepels appelazijn (essentieel om de mineralen goed uit de botten te kunnen onttrekken)
½ theelepel zwarte peper
1 theelepel kurkuma
4 liter water (of in ieder geval genoeg zodat het karkas volledig onder water staat);
Bereiding
Doe de karkassen in de slowcooker of soeppan en giet het water erover tot alle botten volledig bedekt zijn. Voeg 2 eetlepels appelciderazijn, een snufje gemalen zwarte peper en 1 theelepel kurkumapoeder (of een stukje verse kurkumawortel van 1 cm) toe. Roer alles goed door elkaar en laat koken op de laagste stand– vergeet niet om af en toe te controleren of er nog genoeg water in zit. Heb je een slowcooker dan kun je alle ingrediënten gewoon erin doen en op de laagste stand zetten zonder dat je er verder nog naar om hoeft te kijken.
12 uur, 24 of 48 uur of langer?
Gemiddeld is 12 uur trekken in een soeppan lang genoeg om een goede bouillon te maken. Je kunt er echter voor kiezen om de botten nog langer te laten trekken in bijvoorbeeld een slowcooker. Voor kippenbotten geldt dat je deze wel 24 uur tot 48 uur op kunt laten staan, voor runderbotten zelfs 72 uur. Hoe langer de tijd, des te meer voedingsstoffen en gelatine er in de bouillon terecht komen.
Haal de karkassen na het langdurig trekken op lage temperatuur eruit en zeef het mengsel om kleine stukjes bot op te vangen.
Als er nog vlees op het bot zit, kunt je dit eraf halen en toevoegen aan de bouillon of het aan je hond geven als lekkernij.
Giet de botten bouillon in een aantal kleine bakje, ijsblokjesbakje of gebruik direct. We houden graag een paar ijsblokjesbakjes gevuld, zodat je er een paar uit kunt halen en een beetje over de maaltijden van je hond kunt gieten als je een kleine boost wilt geven.
Bewaar de volledig afgekoelde bouillon na afloop in de koelkast en gebruik het binnen 5 dagen of vries het in voor een toekomstige datum. Vlees en vis is in bevroren toestand ongeveer 6 maanden te bewaren.
Ik geef de bouillon met stukjes vlees vaak aangemengd met wat extra water in de verhouding 50% bouillon en 50% water als ik mijn hond extra wil hydrateren tijdens warmere dagen, voor een lange canitrail of na afloop van een intensieve training.
LET OP: Deze bottenbouillon stimuleert het afvoeren van het melkzuur in de spieren van je hond. Dat betekent dat hij na afloop meer en vaker zal moeten plassen. Houd hiermee rekening in de tijd na afloop van het drinken van de bouillon!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!