Het Puppy Dagboek; hoe introduceer ik het canitrailen bij m’n pup

K9 Trail Time heeft op hun website vanaf juni 2017 een soort van dagboek bijgehouden over dingen die ze doen om hun nieuwe puppy Yogi kennis te laten maken met canicrossen zodat hun puppy net zoveel zal gaan genieten van het hardlopen als de rest van hun team als hij oud genoeg is. De drie fases heb ik in drie artikelen voor geïnteresseerde puppy-eigenaren die in de toekomst willen gaan canitrailen en canicrossen met hun lieve nog jonge viervoeters geschreven. De vertaling van deze artikelen heb ik voor jullie hieronder toegevoegd:

 

* 10 weken tot 6 maanden

Het eerste wat ik moet zeggen is dat onze pup nog een lange tijd NIET zal rennen in het tuig. Hij wordt momenteel 5 maanden oud en alles wat we doen in dit stadium is de basis leggen voor een gelukkige en evenwichtige hond. Yogi moet nog veel groeien en toen we hem met 10 weken kregen, ging hij eigenlijk nog 2 weken niet met de anderen wandelen om hem te laten settelen en te wennen aan het leven in zijn nieuwe naar huis voordat we iets fysieks deden.

In eerste instantie hebben we behoorlijk wat trainingen gedaan om Yogi te laten wennen aan zijn naam, aan z’n omgeving en de basisprincipes van puppytraining om hem op weg te helpen. Nadat hij al z’n vaccinaties had namen we hem mee naar het Tri Dog-evenement in Box End Park om Yogi te laten wennen aan het buiten zijn met veel andere honden in de buurt.

Voor ons is het heel belangrijk dat Yogi zich niet gestrest voelt omringd door andere honden en vooral niet door andere blaffende honden. Bij canicross-evenementen krijg je veel lawaai en activiteit aan het begin van races en als je een rustige en gecontroleerde hond aan de startlijn wilt hebben, is het belangrijk je hond te laten wennen aan dat soort lawaai en begrijpen dat het niet beangstigend is. Bij veel canitrail-evenementen is er vaak veel minder lawaai, maar het wennen aan luide muziek, veel activiteit en grote mensenmassa’s die tegelijkertijd gaan hardlopen (en dus de aanwezige energie verandert) is absoluut een must voor jullie sporthond-in-de-dop.

Het volgende dat we hebben gedaan, is hem laten wennen aan het dragen van een harnas. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar zoveel mensen laten hun hond aan een halsband lopen en verwachten dat hun hond het goed vindt dat hij een tuigje om heeft en leert eraan te trekken. Het gevoel van een harnas kan voor een hond heel anders zijn en daarom loopt Yogi al in een harnas tijdens onze speciale wandelingen, zodat hij kan leren dat het aantrekken van een harnas betekent dat jullie buiten iets leuks gaan doen.

Het andere dat we nu al trainen, zijn de commando’s tijdens onze speciale wandelingen. Je pup is nooit te jong om te beginnen met het trainen van de commando’s, dus we hebben gewerkt aan ‘wacht’ ‘ga door’ ‘gee’ (voor rechts) ‘haw’ (voor links) en ‘steady’ (als we die ooit onder de knie zullen krijgen zou dat een wonder zijn!). Tot nu toe lijkt het erop dat Yogi deze van de andere honden oppikt. Hij ziet de reactie van de andere honden op de commando’s die al getraind zijn en leert daar enorm veel van. Dit hoort allemaal bij z’n leerproces en uiteindelijk zal hij onafhankelijk weten wat de commando’s betekenen.

Het zal interessant zijn om te zien hoe Yogi de komende maanden met alles omgaat naarmate hij groeit en we meer activiteiten met hem kunnen gaan ondernemen. Op dit moment is wat hardlopen los van de lijn en relatief korte wandelingen aan de lijn, samen met op beloning gebaseerde training thuis, genoeg om zijn lichaam en geest bezig te houden terwijl hij leert over het leven als lid van het K9 Trail Time-team

Toevoeging: Je pup laat je in deze periode kennis maken met allerlei verschillende ondergronden zoals los zand, gras, mos, modder, water door er doorheen te lopen en de zenuwen te prikkelen. Je kunt nu ook het waterdrinken uit een opvouwbaar bakje trainen, het rijden van en naar een plekje in het bos, en laat je je pup zoveel mogelijk kennis maken met diverse geuren en beestjes in de bossen, duinen, weilanden etc.

* 6 tot 9 maanden

Dus nu je puppy een beetje volwassen is en er een beetje minder op een puppy en meer op een echte hond lijkt, kan het verleidelijk zijn om jullie speels opgezette wandelingen om te zetten naar echte trainingen. Juist op deze leeftijd heb ik het gevoel dat mensen een beetje te opgewonden raken over het trainen van hun hond en hun hond te snel teveel willen aanbieden. Het is erg belangrijk om te onthouden dat je hond nog steeds een puppy is, hoe volwassen ze er nu ook al beginnen uit te zien.

 

Dit is waar het debat begint. In veel sledehondenkennels beginnen de jongeren vanaf ongeveer 6 maanden in het tuig te gaan in teams (en dit is het cruciale ding) om de kneepjes van het vak te leren. Hoewel dat misschien allemaal goed en wel is voor een grote kennel waar grotere teams van honden samen rennen en de trekkracht wordt verdeeld over het team, is het niet hetzelfde als een hond die alleen aan je gewicht trekt. Het is ook de moeite waard om erop te wijzen dat veel van deze honden naar verwachting geen lange loopbaan zullen hebben en hoewel velen dat wel doen, is er een groot verschil tussen de ervaring van een racekennelhond en jouw hond.

 

Het is bewezen dat de groeischijven van honden pas volledig sluiten als ze een stuk ouder zijn en in het geval van sommige van de grotere hondenrassen is 2 jaar normaal voor volledige skeletvolwassenheid. Volledige volwassenheid wordt vaak pas bereikt als de hond ongeveer 3 jaar oud is. Met dit in gedachten, zou je dan niet liever een paar maanden willen wachten en ervoor zorgen dat je je hond geen onnodig kwaad doet? Ik ben er geen fan van om een ​​specifieke datum vast te stellen waarop je moet beginnen met het doen van een goede tuigtraining, aangezien elke hond een individu is en moet worden beoordeeld op zijn eigen ontwikkeling.

Je kunt bijvoorbeeld een GSP (Duitse kortharige pointer) hebben die, wanneer hij volgroeid is, meer dan 35 kg kan wegen en de bot- en spierstructuur moet hebben ontwikkeld om dat gewicht te ondersteunen voordat hij aan het harnas trekt. Of een GSP die amper 20 kg weegt en fysiek een stuk sneller volgroeid zal zijn dan de grotere, zwaardere hond. Zelfs dit houdt geen rekening met de ‘’mentale ontwikkeling’ van de hond en dit is iets dat volgens mij net zo belangrijk is als hun fysieke ontwikkeling.

 

Met andere woorden: sommige honden (zoals sommige mensen!) rijpen mentaal een stuk langzamer dan andere en hebben meer tijd nodig om informatie te verwerken om commando’s zelfverzekerd te kunnen volgen. Als je een pup hebt die snel afgeleid of nerveus is in een nieuwe omgeving, is het de moeite waard om de hond vertrouwen te geven in jou en in nieuwe situaties, voordat je verwacht dat ze voor je gaan werken. Helaas zijn er honden die niet de tijd krijgen die ze nodig hebben om te leren werken in het tuig. Als ze in een racesituatie worden geplaatst, kunnen ze erg nerveus of zelfs agressief worden als ze nog onvoldoende zelfvertrouwen hebben. Dus het is echt, echt belangrijk dat je op het individuele tempo van je hond meebeweegt als je overweegt om de training die je met je hond doet gaat intensiveren.

 

Mijn eigen pup is op het moment van schrijven 7 maanden oud en we hebben veel getraind, maar het is misschien niet het soort training dat je per se zou verwachten als je het hebt over het trainen van een hond voor tuigsporten. We gaan bijna dagelijks naar nieuwe plekken en houden niet vast aan dezelfde wandelroutes, zodat hij steeds nieuwe dingen tegenkomt. Ik gebruik de spraakopdrachten consequent tijdens al onze wandelingen en ik wil heel graag een goed ‘wacht’-commando in zijn brein krijgen (omdat hij al veel groter en sterker is dan ik had verwacht!) Dus we stoppen regelmatig om dit te versterken. Daarnaast ben ik begonnen met hem tijdens onze wandelingen vrij te laten rennen terwijl ik jog. Onlangs is zijn prooidrift echter begonnen, dus dit heeft de hoeveelheid vrij rennen die hij kan doen beperkt.

Qua tuigje heeft hij vanaf dag 1 een looptuigje en nu begint hij al echt te trekken (zoals hij de anderen ook ziet doen). Ik heb dit niet ontmoedigd. Ik heb thuis een paar van de harnassen bij hem uitgeprobeerd, gewoon om te zien wat hij ervan vindt om iets op zijn rug te hebben, omdat ik denk dat hij uiteindelijk een langer harnas nodig zal hebben. Op dit moment houdt hij er niet van om iets op zijn rug te hebben, dus daar zullen we wat meer aan moeten doen om er zeker van te zijn dat hij straks gewend is aan iets dat over zijn lengte trekt.

We zijn ook naar een paar races geweest om hem de kans te geven zoveel mogelijk honden te ontmoeten, hem te laten wennen aan veel mensen, honden en natuurlijk het lawaai geassocieerd met de start van een race! Ik denk niet dat het belangrijk is om ze hieraan te laten wennen, aangezien het laatste wat je wilt, is dat je hond zich gestrest voelt als hij in het harnas rond andere honden loopt en dus als ze zich al comfortabel en gelukkig voelen in de buurt van veel honden, kan dit alleen maar positief zijn. Ik zorg er ook voor dat Yogi niet met elke hond mag spelen die we zien, omdat dit ook een probleem kan zijn. Je wil tenslotte ook niet dat je hond anderen lastigvalt als je aan het rennen bent; dus het is erg belangrijk ervoor te zorgen dat je hond zich nog steeds op jou blijft concentreren.

 

Behalve dat we de tijd en afstanden van onze wandelingen vergroten en af ​​en toe joggen, hebben we niet veel anders op het gebied van lichaamsbeweging gedaan. Yogi is behoorlijk gegroeid en hij zal behoorlijk lang worden, dus ik wil beperken de hoeveelheid beperken zodat hij later in zijn leven niet lijdt aan te broze of vergroeide botten. Bovenal geniet hij er gewoon van om nog steeds een puppy te zijn. Ik denk dat het van cruciaal belang is om je hond de tijd te geven om puppy te zijn zolang hij nodig heeft en hem niet te snel ergens in te duwen. Het is in ieder geval ook een mooie tijd om elkaar goed te leren kennen, zodat we straks als een goed geolied team kunnen samenwerken.

 

Dus voor nu ben ik blij dat hij leert wat hij moet. Trainen met tuig zal alleen maar toenemen als ik zeker weet dat hij zowel fysiek als mentaal voldoende ontwikkeld is!

 

* 9 tot 12 maanden

We hebben nu het stadium bereikt waarin onze eerste race niet al te ver weg is, we hebben nagedacht over een ‘goed’ tuigje en ook een beetje meer gedaan in termen van daadwerkelijke canicross-training voor Yogi. Het is nog steeds belangrijk om te onthouden dat honden zullen blijven groeien tot en zelfs na de leeftijd van 12 maanden. Zelfs als ze een jaar oud zijn, moet er nog steeds voorzichtig getraind worden met de jonge honden, met aandacht voor hun gewrichten en hun beïnvloedbare geest. Blijf alert op positieve ervaringen en niet al te belastende trainingen.

Yogi was al op zeer jonge leeftijd comfortabel met zijn kortere harnas, maar gezien zijn beweging en vorm, was het vrij duidelijk dat hij beter geschikt zou zijn om in een langer trekharnas te gaan rennen. Yogi is een natuurlijke trekker en ook wanneer hij vrij loopt heeft hij een zeer lange paslengte. Hoewel het kort harnas zijn rennen op geen enkele manier beperkt, zal een langer harnas beter voor hem zijn om op lange termijn de ‘pull’ van zijn beweging goed te kunnen stroomlijnen. Met dit in gedachten begonnen we rond 10 maanden de langere harnassen te passen om te kijken wat het beste bij hem zou passen.

 

We hebben het geluk dat we allerlei harnassen hebben om te proberen, maar als je een uitrusting voor je hond kunt lenen en ze gewoon kunt laten wennen aan verschillende stijlen en lengtes voor je hond, is dit een geweldige manier om te zien wat er goed uitziet en om ze te laten wennen aan een goed hardloopharnas. Veel honden hebben geen langer harnas nodig, maar omdat Yogi de vorm van een hond heeft en atletisch gebouwd is, twijfelde ik er nooit aan dat hij uiteindelijk een langer harnas zou dragen. We lieten hem pas in één rennen toen hij ongeveer 11 maanden oud was.

 

Naast de selectie van harnassen waren we ook bezig met tal van andere kleine stukjes training om Yogi te laten wennen aan het leven in het harnas. We hebben in deze tijd geen grote afstanden afgelegd. Het is belangrijk om elke afstand langzaam op te bouwen om je hond aan te moedigen meer te willen doen. Als je je pup teveel uitput door hem meteen naar buiten te brengen om vervolgens al 5 kilometer in het harnas te laten lopen, zou je kunnen merken dat ze een negatieve associatie krijgen. Het is veel beter om bij korte runs te blijven en ze meer te laten doen, zodat ze opgewonden en blij zullen zijn als het harnas tevoorschijn komt. Je moet er ook voor zorgen dat ze niet overbelast raken. Net als mensen kunnen ook honden pijn en vermoeidheid in spieren en gewrichten voelen, dus houd hier goed rekening mee tijdens het trainen.

Andere dingen die we gedaan hebben om trainen leuk te maken, is door te variëren met wat we elke dag doen. Yogi heeft hardgelopen in bossen, door velden, door water, heuvels op, door enkeldiepe modder en het is allemaal een goede ervaring voor hem om te leren dat niets eng is en dat we tijdens een run of race ook elk type oppervlak kunnen tegenkomen. Met Yogi hebben we getraind door modder, water, sneeuw, velden, bossen en op zoveel mogelijk verschillende oppervlakken als we kunnen vinden; gras, baan en zelfs zeer korte stukken op asfalt om ervoor te zorgen dat hij niet wordt gehinderd door iets dat we tijdens een route zouden kunnen tegenkomen.

 

Maar hoe zit het met andere honden? We hebben veel gesocialiseerd met Yogi om ervoor te zorgen dat hij vriendelijk is en goed met andere honden omgaat, maar we hebben ook momenten gehad waarop hij andere honden moest negeren en zich moest concentreren op zijn werk. Om eerlijk te zijn, is hij erg geïnteresseerd in het zeggen van ‘hallo’ tegen andere honden als hij uit is, maar ik heb dit actief ontmoedigd terwijl hij aan in het tuig zit, omdat dit geen acceptabel gedrag is tijdens een race en het is niet iets waar ik mee te maken wil hebben wanneer Ik hem uiteindelijk voor de fiets heb! We hebben een paar keer vrienden ontmoet die honden hebben die Yogi alleen van tijd tot tijd ziet en hij is aangemoedigd om ze te negeren tijdens het rennen, maar hij mag met ze spelen als hij niet in een ‘werkende’ situatie is en dit lijkt goed te werken.

Bij het trainen van een jonge hond is het altijd handig om met andere ervaren hun bekende honden te ‘daten’ om van te leren. Wij hebben ontdekt dat dit het beste werkt. Dat is niet zo handig als dit je enige hond is, maar met zoveel canicross-groepen om mee af te spreken, zou het geen probleem moeten zijn om vrienden te vinden met honden die erg gefocust zijn en die je kunt ontmoeten om mee te doen voor een ‘sociale run’. Of je plaatst een oproepje voor hulp op de Facebookpagina van Canitrailers.  Ik heb ontdekt dat Yogi voldoende zelfvertrouwen heeft en het verschil kent tussen ‘werken’ en het samen rennen met de andere honden die ook niet aangelijnd zijn. Ik heb hem onlangs ook een keer meegenomen naar een nachttrail en laten rennen met een paar andere honden die hij niet kende. Hij gedroeg zich heel goed, passeerde zonder te proberen te interfereren met een andere hond en neemt de leiding als dat nodig is, dus hij heeft geleerd om vooraan te rennen en niet te jagen.

 

Bij het trainen van een hond op deze leeftijd is het ook belangrijk om te bedenken dat dit soort focus vermoeiend is.  Als ik Yogi heb gevraagd echt na te denken over wat hij aan het doen is, is hij daarna moe, dus geef je jonge hond voldoende rust na afloop. Je hebt hopelijk een lange en gelukkige loopcarrière met je pup, dus het is niet nodig om dingen te overhaasten of heel veel training te proppen in een te kort tijdsbestek. Ze kunnen blijven leren ‘on the job’ zolang de basis maar aanwezig is en jij hebt vervolgens een gelukkige en zelfverzekerde hond die het heerlijk vindt om te rennen.

 

Samenvattend raden we aan:
* Train heel regelmatig en wacht tot je hond zowel fysiek als mentaal ontwikkeld is voordat je hem vraagt ​​​​om met je in het harnas te rennen.

 

* Zorg ervoor dat je eerst de basis hebt gelegd; socialisatie en het aanleren van commando’s zijn twee belangrijke dingen die cruciaal voor een gelukkig en gefocuste pup.

 

* Forceer je hond nooit, ga niet over zijn buiten zijn mogelijkheden en grenzen en wordt nooit boos als ze iets niet doen wat je wilt; ga terug naar de basis en begin vervolgens opnieuw als je merkt dat je problemen hebt.

 

* Ontmoet zoveel mogelijk anderen en laat je hond leren van ervaren canicrossers/ canitrailers en hun honden. Het delen van kennis, ervaring en tips kan een groot verschil maken voor hoe je aan de slag gaat.

 

We hopen dat deze (zeer korte) gids interessant is geweest en dat je wat handvatten hebt om met je pup aan de slag te gaan zodat jullie samen een leven lang heel veel plezier zullen beleven aan het samen hardlopen op de trails J

(Vertaling van de drie engelse artikelen die te lezen zijn op de website van K9 Trail Time)

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *