Ik ga voor de eerste keer meedoen aan een Canitrail-evenement; wat nu?!

Het Canitrailen hebben jullie flink geoefend, alleen of in een groepje, en dan nemen jullie nu de volgende stap. Je hebt jullie ingeschreven voor een evenement. Maar weet jij wat je te wachten staat? Waar je op moet letten? Wat er van je wordt verwacht? En wat jij kunt verwachten? Vanuit mijn eigen jarenlange ervaring als deelnemer en organisator zal ik een deel van je vragen proberen te beantwoorden in onderstaande blog. Heb je een andere vraag die hieronder niet wordt beantwoord, laat het me dan weten zodat ik het alsnog kan oppakken.

A. Waar let ik op?
Bij het kiezen van een evenement let ik in ieder geval op wat de organisatie aanbiedt. Op hun website kun je vaak vooraf al lezen welke afstanden ze aanbieden, vanaf welke leeftijd de hond mag aansluiten, het aantal verzorgingsposten, de parkeerruimte, wel of niet meenemen van het hondenpaspoort, de minimale leeftijd van de hond, een massa-start of individuele start, en het liefst heb ik meer informatie over het parcours wat betreft de hoeveelheid natuurlijk watertjes onderweg voor mijn hond zodat ik weet hoeveel water ik zelf moet meenemen en natuurlijk de ondergrond om te bepalen welke schoenen ik zelf ga aandoen.

Ligt het parkeerterrein en het secretariaat om je startnummer op te halen dicht bij elkaar of ver van elkaar?
Leer je hond al vanaf het begin om alleen in de auto te blijven als jij even weg bent om het startnummer op te kunnen halen. Het levert voor veel honden heel veel stress op als ze in de rij moeten staan met allemaal vreemde mensen en als je pech hebt ook diverse vreemde honden die je niet kunt ontwijken om het startnummer op te halen.
Wil je je hond in de auto laten, zorg er dan voor dat je auto op een schaduwrijk plekje kunt neerzetten met het raam op een kiertje, zodat het niet te warm wordt in de auto. En zet je auto een beetje uit de looprichting om drukke rijen mensen die langs komen lopen te voorkomen.
Heeft je hond heel veel stress in en vreemde omgeving, doe dan alvast thuis het harnas aan en zorg ervoor dat je alle spullen die je nodig hebt in 1 keer kunt pakken. Dat scheelt ook voor jou de nodige stress.
c
Is het evenement hond-vriendelijk?
Het is altijd handig om te weten of er voorzieningen zijn getroffen voor de honden of niet. Als het goed is wordt dat op de website van de organisatie vermeld. Is er bijvoorbeeld een waterpunt waar je je flesjes kunt vullen of moet je dat thuis alvast doen.  Is er eventueel op de verzorgingspost een mogelijkheid om het water voor je hond bij te vullen? Neem in ieder geval bij organisaties waar je met je hond mag aansluiten alles zelf mee in je trailvest, zodat je geheel zelfvoorzienend jullie trail kunnen afleggen.
Ook is het handig om te weten of de route getest is op dat wat voor honden ook prettig is. Denk aan bijvoorbeeld wildroosters; niet handig als je een hond van 40kg hebt en je zou deze er overheen moeten tillen.
Voor mij is het tevens van groot belang om te weten of er een massastart is met alle honden samen of dat ik kan starten met mijn hond in alle rust en ruimte.  Ver van alle andere honden of mensen.
c
Wat neem je mee voor na afloop?
Voor na afloop is het handig om droge kleding, droge schoenen en sokken voor jezelf mee te nemen. Voor je hond heb je in de auto een handdoek of badjas om hem of haar af te kunnen afdrogen. Neem eten mee om in kleine porties na afloop bij de auto te kunnen geven en een warm deken of hondenjas om te voorkomen dat de spieren te snel afkoelen in de koude auto. Zorg voor een droge halsband of wandeltuig en gewone lijn om aan te trekken. Neem vanaf huis een jerrycan van 5 of 10 liter gevuld met water, zodat je altijd voldoende water bij je hebt…niet alleen voor het drinken van hond en mens maar ook om eventuele modder van je hond of je schoenen af te kunnen spoelen. De vieze en natte spullen doe je vervolgens in een vuilniszak om te voorkomen dat de auto een natte modderpoel wordt.

B. Weet jij het verschil tussen allerlei evenementen?
Bij de diverse evenementen in binnen- en buitenland zijn er behoorlijk wat verschillen in wat ze een canitrail noemen en wat ze speciaal voor de honden organiseren. Ik maak dan ook het volgende onderscheid:

– Aansluiten bij Reguliere Trail: Er worden trail-evenementen georganiseerd waarbij jij met je hond mag aansluiten. Er is dan geen apart startmoment voor jou en je hond. Je start vaak gewoon achteraan tussen de gewone trailers. Onderweg is er niets voor je hond geregeld (misschien een extra bakje water), er is geen dieren-EHBO voor noodgevallen, de route kan de nodige obstakels bevatten voor mensen met een (grote) hond en er wordt qua materiaal en leeftijd van de hond niet gelet op geschiktheid. Je zult dus geheel zelfvoorzienend moeten zijn en al behoorlijk wat ervaring hebben in het canitrailen met je hond.  Wat mij betreft niet geschikt voor de beginnende Canitrailer en/ of reactieve/ onzekere honden. Vaak is er vooraf een briefing waarbij je zonder hond aanwezig kan/ moet zijn. Bij de finish staat de muziek aan of staat er een speaker te oreren waarbij het volume flink hoog staat zodat iedereen het goed kan horen.

– Reguliere Trail met Canitrail start: Er worden Canitrails georganiseerd die een onderdeel zijn van een regulier trail-evenement. Alle deelnemers met hun hond starten gezamenlijk op een ander tijdstip als de andere trail-deelnemers. De route is exact hetzelfde als die voor de trailers, dus de vraag is of er onderweg rekening gehouden is met honden-obstakels. Vaak wordt er wel een minimale leeftijd gehanteerd voor de hond en sommige organisaties willen dat je het hondenpaspoort bij het ophalen van het startnummer laat zien. Mijn ervaring is dat dat vaak wel wordt vermeld, maar niet wordt gecontroleerd. Op de tijd dat de Canitrailers mogen starten staan alle honden bij elkaar om massaal te beginnen. Sommigen hanteren een ‘individuele’ start van om de 15 of 30 seconden maar dan wel met alle honden bij elkaar in het startgebied. Onderweg bij de verzorgingspost staat er vaak wat extra water voor de honden. Sommigen hebben zelfs wat hondenkoekjes staan voor de viervoeters. Neem voor je hond vooral voldoende eigen snoepjes mee, want misschien vindt ie die hondenkoekjes niet lekker. Sommige organisaties hebben ook een briefing vlak voor de Canitrail-start…maar meestal hoor je daar niets van vanwege de blaffende honden die moeten wachten maar heel graag weg willen. Vaak staat er bij de finish muziek aan of is er een speaker die de boel aan elkaar kletst op extra volume zodat iedereen het goed kan horen. Wat ik ook vaak tegenkom is dat de start en finish op exact dezelfde plek zit. Met een beetje pech beland jij met je finishende hond tussen de startende trailers.

– Canitrail; Inmiddels zie ik ook Canitrails georganiseerd worden alleen voor hardlopers met hun hond maar dan wel met een start waarbij alle honden bij elkaar staan. Reken er op dat veel honden die met z’n allen bij elkaar staan, aangelijnd, geen kant op kunnen, moeten wachten totdat het startschot gaat een kakafonie van blaffende honden kan uitlokken. Dat komt door de enorme stress die in zo’n setting wordt opgebouwd. Zelf de meest relaxte hond kan in zo’n situatie moeilijk z’n kalmte bewaren. Vaak zie je de honden pas na een kilometer of 2 – 3 weer tot rust komen. Verder wordt er waarschijnlijk wel gelet op het materiaal en moet je je hondenpaspoort laten zien. Sommige organisaties willen dat je hond van tevoren nog wel even langs de dierenarts gaat en wordt gecontroleerd op het hebben van een chip. Soms is er vooraf nog een briefing van de organisatie, maar als je helemaal achteraan in de luwte staat krijg je daar niet veel van mee.  Soms worden er prijzen uitgereikt aan de snelse Canitrailers, soms doet de organisatie niet aan tijdwaarneming. Dat verschilt nogal per organisatie.

– Natte Neuzen Trail; Vanaf januari 2016 worden er Natte Neuzen Trails georganiseerd onder leiding van Canitrail.NL. Deze trails voor honden met hun aangelijnde mens/ baas onderscheidt zich van de reguliere Canitrails die de laatste jaren worden georganiseerd. Het unieke concept van de NNT is altijd hetzelfde: geen tijdwaarneming, geen gezamenlijke start maar vaak om de minuut of 3 minuten onder begeleiding van een Dogwatcher. Voor de Gele Hond met het gele lintje wordt er zelfs een extra rustige start gecreëerd.  Ophalen van het startbewijs zo dicht mogelijk of op de parkeerplaats. Start en Finish zijn nooit op dezelfde plek zodat startende en finishende honden nooit recht op elkaar af komen.  Ook is de verzorgingspost dusdanig ingericht dat honden niet te dicht bij elkaar hoeven te staan.  Vaak is er een sporthonden-masseuse en/of osteopaat aanwezig om de honden vooraf en /of achteraf fysiek te beoordelen. Er is altijd een EHBO voor mensen en honden aanwezig. Vooraf zijn de leeftijden van de honden al gecontroleerd en is er al via de mail of telefonisch contact over gehad als deze afwijkt. Het Hondenpaspoort hoeft niet mee; je kunt een kopie vooraf via de mail toesturen zodat dit al vooraf gecontroleerd is. Je hoeft dan ook niet lang in de rij te staan bij het ophalen van je startbewijs. Op de verzorgingspost en na afloop worden de honden verwend met verantwoorde vetarme snacks en een door de organisatie zelfgemaakte botten-bouillon. Afhankelijk van de afstand en het weer krijgen de honden op de langere afstanden op de verzorgingspost water waaraan extra mineralen, eiwitten en essentiële aminozuren uit kabeljauw, makreel/haring of zalm zijn toegevoegd, omdat een hond op de lange afstanden meer nodig heeft als alleen water.
c

C. De Gele Hond oftewel The Yellow Dog Project
Soms zie je tijdens een Trail, Canitrail of Natte Neuzen Trail een hond lopen met een geel lint, geel botje of waarschuwingssleeve met erop de tekst “I need Space” of “Afstand houden”. Het dragen van een geel lintje is niet voor niks. Het kan een belangrijke boodschap uitdragen over de hond en zijn of haar behoefte aan ruimte.

Het Yellow Dog Project
Het dragen van een geel lintje door honden begon als onderdeel van een initiatief genaamd “The Yellow Dog Project” dat in 2012 in het leven werd geroepen om mensen te informeren over honden die extra ruimte nodig hebben. Dit kan zijn omdat ze onzeker of angstig zijn, omdat ze ziek of herstellende zijn, of omdat ze niet goed samen kunnen met andere honden. Het geelgekleurde lintje aan de halsband van de hond is bedoeld als een signaal voor anderen om voorzichtig te zijn en de hond met rust te laten.

De kleur GEEL
Het gebruik van een geel lintje als teken voor extra voorzichtigheid rondom honden is niet willekeurig gekozen. Er is een specifieke reden waarom geel de kleur is die wordt geassocieerd met dit teken. Geel is een kleur die vaak wordt geassocieerd met waarschuwingen en voorzichtigheid. Daarnaast is geel ook een opvallende kleur die goed te zien is; zelfs op een grote afstand. Dit is belangrijk voor het doel van het geel lintje, namelijk om anderen te waarschuwen om extra voorzichtig te zijn rondom de hond.

Wat betekent dat gele lintje?
Hoewel het dragen van een geel lintje door honden vaak wordt geassocieerd met agressief gedrag, is het belangrijk om te begrijpen dat dit niet altijd het geval is. In feite kan het dragen van een geel lintje vele verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van de specifieke situatie en de behoeften van de hond.

– Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de eigenaar van de hond gewoon extra voorzichtig wil zijn en andere mensen vraagt om de hond niet te aaien of te benaderen zonder toestemming. Dit kan vooral het geval zijn als de hond bijvoorbeeld verlegen, angstig of nerveus is, en gewoon wat extra tijd en ruimte nodig heeft om op zijn gemak te zijn.

– Daarnaast kan het dragen van een geel lintje ook betekenen dat de hond nog in training is en nog moet wennen aan verschillende situaties en omgevingen. Dit kan vooral het geval zijn bij puppy’s en jonge honden, die nog moeten leren hoe ze zich moeten gedragen tijdens wandelingen en andere uitstapjes.

– Bovendien zijn er ook andere omstandigheden waarbij het dragen van een geel lintje kan helpen om de hond en zijn omgeving veiliger te maken. Bijvoorbeeld als de hond ziek is of aan het herstellen is van een blessure, en daarom wat extra ruimte en rust nodig heeft. Of als de hond om andere redenen niet goed overweg kan met andere honden of dieren, en daarom beter apart kan worden gehouden.

Geel lint = Niet benaderen
Het dragen van een geel lintje kan hondenbezitters helpen hun hond veiliger en meer op hun gemak te houden tijdens wandelingen en andere uitstapjes. Het kan ook helpen om misverstanden te voorkomen en om anderen te laten weten dat de hond extra aandacht nodig heeft. Als je een hond met een geel lintje ziet, respecteer dan het teken en benader de hond niet zonder toestemming van de eigenaar.

Mocht je tijdens de Natte Neuzen Trail een hond zien met een geel lint om zijn nek, een geel lint aan zijn riem of aan zijn tuigje, benader je de hond en zijn of haar eigenaar NIET met je eigen hond. Want het gele teken geeft aan dat de hond niet op zijn gemak is als andere honden te dichtbij komen.

Hoe dichtbij is TE DICHTBIJ?
Dat weten we niet. Alleen de ‘Gele Hond’ en zijn eigenaar weten dit. Houd dus ruim afstand en geef de hond en baas tijd en ruimte om je uit de weg te kunnen gaan.  Jouw hond kan het misschien wel vriendelijk bedoelen, maar de ‘gele lint’ hond hoeft het niet zo te interpreteren.

Door deze simpele stap te nemen, kunnen we allemaal helpen om de emotionele en sociale veiligheid en het welzijn van honden en hun eigenaren te waarborgen.

Kortom: het gele teken betekent extra afstand, extra ruimte en zelf ook extra alert zijn dat jouw hond die afstand ook respecteert.

 

D. De belangrijkste Do’s en Don’ts tijdens een Canitrail-Evenement
Vaak lees je vooraf niet wat er van jou als canitrailer wordt verwacht. Enerzijds omdat er niet wordt stilgestaan bij het verschil tussen een trailer en een canitrailer. En anderzijds omdat daar nog niet zoveel over bekend is. Vandaar dat ik een opsomming heb gemaakt van geschreven en ongeschreven regels zodat je zelf in ieder geval goed voorbereid aan de start staat.
1. Je hond is te allen tijde aangelijnd
Je loopt vaak in natuurgebieden waar beheerders erop staan dat je je hond hebt aangelijnd. Respecteer deze voorwaarde, zodat de organisatie van de canitrail ook in de toekomst hun canitrails kunnen blijven organiseren.

2. Je hond is minimaal 1,5 jaar of volgroeid
Grote honden kunnen zelfs pas op 3-jarige leeftijd volgroeid zijn terwijl een terriër dat al met 1 jaar kan zijn. Lees het blog “Wanneer begin ik met het belasten van mijn hond?” over het waarom van deze minimale leeftijd. Bij het ophalen van je startbewijs heb je je hondenpaspoort bij je zodat de organiserende partij de leeftijd kan controleren.

3. Sta alleen aan de start met een fitte getrainde hond
Een hond met pijn hoort niet op een canitrail-evenement. Hoe herken je pijn bij je hond? In het artikel op Doggo.nl staat dat heel goed beschreven.

4. Jullie zijn samen een team en jij bent verantwoordelijk voor het welzijn van je hond
Herken de vermoeidheidssignalen ( lees hierover op de website) en negeer ze niet.
A.Trek je hond niet met je mee maar respecteer z’n grenzen;
B. Laat hem/haar drinken als hij/zij dorst heeft;
C. Laat hem/ haar even uitrusten als hij/zij moe is.
D. Ga wandelen als het nodig is; je hoeft niet continu te hardlopen.

5. Draagt een hond een geel lint, dan benader jij en/of je hond hem/haar niet
Hij/zij heeft niet voor niks extra ruimte nodig. Over de betekenis van het gele lint kun je meer lezen in ons blog ” The Yellow Dog project”.

6. Vanuit respect naar je hond lopen jullie nooit met een prikband of slipketting
Je hond kan zich het beste bewegen in een harnas waarbij de schouders vrij zijn (dus ook geen anti-trek-tuig) zodat hij/zij zich vrij kan bewegen, een verende lijn van ongeveer 1-2 meter en een heupgordel zodat je zelf handsfree kunt bewegen. Vanaf 1 juli 2018 is het in Nederland verboden om je hond een prikband om te doen.

7. Neem onderweg altijd je afval mee
Leave nothing but footprints; doe je afval in een zakje en neem het gewoon mee in je trailvest. Ook je gebruikte wc-papiertjes kun je in een poepzakje van je hond doen en gewoon meenemen om later in een vuilnisbak achter te laten.

8. Neem een opgeladen mobiele telefoon met het noodnummer van de organisatie mee
In geval van calamiteiten moet je altijd de organisatie om hulp kunnen vragen.

9. Haal je een andere canitrailer, trailer, fietser of wandelaar in laat hem/haar dat weten door bijvoorbeeld “Linkszij” te roepen. Je haalt pas links in als je de ruimte van de ander krijgt.

10. Word je ingehaald tijdens een canitrail, dan houd je je hond iets korter aan de lijn
Als je weet dat je hond hier heftig op kan reageren of als jullie op een single track lopen, stap je opzij van het pad en geeft de ander de ruimte om in te kunnen halen.

11. Op een single track geeft de langzamere canitrailer ruimte aan de snellere canitrailer
De snelle canitrailer geeft ruimte aan de snellere mountainbiker. Het paard krijgt altijd de ruimte, omdat een paard onverwacht kan reageren en daardoor een gevaar kan zijn voor zichzelf en anderen. Loop je elkaar tegemoet, dan geeft de canitrailer die bergafwaarts gaat ruimte aan de canitrailer die bergop gaat.

12. Neem voldoende water en wat te eten mee zodat je je hond onderweg ten alle tijden kunt verzorgen
De hoeveelheid is afhankelijk van de afstand, de weersomstandigheden en de aanwezigheid van natuurlijk drinkbaar water in de omgeving. Bij te weinig water onderweg zorgt de organisatie vaak voor wat extra water dmv bijvoorbeeld jerrycans.

13. Gun je hond en jezelf een stressvrije start en finish door goed te letten op zijn/ haar stresssignalen. Herken de stress-signalen ( lees er meer over op de website van Hondenlot of lees het boek “Kalmerende signalen” van Turid Rugaas). Luister ernaar en help je hond vervolgens door hierop te anticiperen. Je hond is hierin altijd leidend en jij als ‘baas’ hieraan ondergeschikt.
A.Hoe leuk het bijvoorbeeld ook is om gezellig wat na te kletsen bij de finish, als je hond hier teveel prikkels krijgt en stress ervaart loop je eerste verder (uit de drukte) en zorg je eerst voor een ontspannen rustige omgeving voor je hond. Ga vervolgens terug naar de finish voor een drankje of hapje  zonder hondje:) Jij blij-hond blij.
B. Ga niet op een kluitje midden op het pad bij elkaar staan waardoor een canitrailer er met zijn hond nauwelijks nog langs kan. Geef als canitrailer aan dat je er graag langs wil, en maak ruimte voor de hond zodat hij niet recht op jullie af hoeft te lopen; dat is in hondengedrag namelijk erg onbeleefd en zal hij zoveel mogelijk proberen te vermijden.

14. In en om het start- en finish terrein is het voor deelnemers en bezoekers wenselijk om een poepvrije zone in te stellen; neem dus altijd extra poepzakjes mee.

15. Heb respect voor alle bewoners in het natuurgebied waar jullie canitrailen
Geef de ruimte aan al het wild dat je tegenkomt en jaag ze vooral niet op. Dieren kunnen onvoorspelbaar reageren, dus houdt voldoende afstand (minimaal 25 meter), doorkuis nooit een kudde maar wandel er met een boog omheen.

 –

 Leave nothing but Footprints
Take nothing but Pictures
Kill nothing but
Time

& HAVE FUN

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *