Vermoeidheid herkennen bij je hond

Net als bij mensen kunnen ook honden tijdens het sporten vermoeid raken. Als je de vermoeidheidsignalen van je hond bijtijds opmerkt, kun je daarop anticiperen tijdens jullie training of evenement. Maar ook na afloop is het tijdens de herstelperiode belangrijk om in de gaten te houden of je hond te vermoeid is, spierpijn heeft of misschien wel overprikkeld is. Besef je dat een hond niet alleen fysiek vermoeid kan raken maar ook mentaal.
c
Supercompensatie of overbelasting
De conditie van mens en hond bouw je op door het lichaam voldoende te prikkelen middels een juiste trainingsbelasting waardoor je de spieren een klein beetje beschadigd en je energievoorraad iets aanspreekt. Door te rusten en de energievoorraad weer aan te vullen repareert het lichaam zelf de microschade in spieren, ligamenten en pezen. Na het herstel is je conditie niet langer meer op het oude niveau maar ben je juist sterker en fitter dan ervoor. Dat proces noemen ze supercompensatie.

Heb je tijdens je training je hond of jezelf teveel of te zwaar belast dan kan de conditie juist verslechteren in plaats van verbeteren. Het prestatievermogen gaat dan juist achteruit en je kunt zelfs overtraind raken en last hebben van oververmoeidheid. Het je het lichaam onvoldoende belast dan heeft dat geen invloed op het verbeteren van de conditie en kracht. Het vinden van de juiste balans tussen belasting en herstel is dan ook een uitdaging.
c
Vermoeidheid en verminderde coördinatie
Als je moe bent of nog niet voldoende hersteld bent dan is je looptechniek vaak slechter en is je vermogen om gecoördineerd te lopen moeilijk. Je sleept misschien wel meer met 1 voet of gaat te gebogen lopen waardoor je onderrug meer belast wordt. Datzelfde gebeurt ook bij je hond. Zodra je hond vermoeid raakt kan hij z’n bewegingen minder goed gecoördineerd uitvoeren waardoor hij of zij meer kans op blessures heeft, zich makkelijker verstapt of een sprong over bijvoorbeeld een greppel onvoldoende kan inschatten.
c
Herstelpreparaten wel of niet?
Het is daarom ook heel belangrijk om de vermoeidheidsverschijnselen bij je hond goed in de gaten te houden. Door na afloop meteen je hond allerlei herstelpreparaten te geven kun je onvoldoende het natuurlijke herstel van je hond monitoren. Het natuurlijk herstel van jouw hond is namelijk dé graadmeter om te zien hoe jouw hond op de training reageert. Of je misschien je hond te veel, te zwaar of misschien wel te weinig hebt belast.  Wanneer je middelen gebruikt die het herstel versnellen mis je dus die signalen!

Herstelproducten zorgen voor een sneller herstel van de spieren. De spieren herstellen sneller, maar de pezen, ligamenten en gewrichten zijn nog onvoldoende hersteld. Hierdoor kun je de indruk krijgen dat jouw hond alweer klaar is voor de volgende training, maar dat kan op een diepere laag nog totaal niet het geval zijn. Sterker nog, de kans op een blessure kan hierdoor juist toenemen.

c

HOE ZIE JE OF EEN HOND MOE IS?
Iedere hond laat fysieke of mentale vermoeidheid op een andere manier zien, maar als je je hond goed kent weet je welke signalen hij dan laat zien. Meestal herken je de vermoeidheidssignalen pas als ze ‘groter’ en duidelijker worden, maar dan zit je hond vaak al tegen het ‘uitputtings’-niveau aan.

Een aantal signalen, die je hond bij vermoeidheid kan tonen tijdens het sporten (vaak in combinatie):

  • de bewegingen worden langzamer uitgevoerd
  • de coördinatie wordt minder
  • de controle verdwijnt
  • de hond gaat erbij liggen
  • krijgt wallen onder zijn ogen
  • krijgt rode ogen
  • zijn oren en staart zakken in hoogte
  • de hond gaat meer hijgen als normaal
  • kan zich niet meer concentreren
  • wordt juist heel erg druk
  • wordt bijterig
  • gaat in staking/blokkeert

Het hangt af van het type vermoeidheid of je direct stopt als je vermoeidheid ziet bij je hond of juist nog even doorgaat om progressie te boeken door supercompensatie . Bij mentale vermoeidheid is het zinloos om verder te trainen dus stop je meteen.
c
NA AFLOOP VAN DE ACTIVITEIT
Na afloop van de training of het evenement kan het voor honden moeilijk zijn om mentaal of fysiek de knop om te zetten. De tijdens het sporten vrijgekomen hormonen die nog door het lijf gieren kun je het beste afbouwen door na jullie training of evenement nog 10 tot 15 minuten uit te trekken voor een cooling down. Denk dan aan bijvoorbeeld rustig uitwandelen aan een lange lijn met veel snuffelmomenten. Bied wat te drinken met een lekker smaakje of een bottenbouillon aan in kleine hoeveelheden zodat het vochtgehalte weer wordt aangevuld.

Geef je hond iets te eten of iets om op te kauwen, omdat niet alleen kauwen een rustgevend effect heeft dankzij de aanmaak van rustgevende hormonen. Maar het is ook aangetoond dat verteerbare koolhydraatbronnen die onmiddellijk na de training worden gegeven, het uithoudingsvermogen verbeteren en een grotere aanmaak van spierglycogeen bevorderen.

Moeten jullie nog een stuk in de auto rijden dan is een Back-on-Track hondenjas of maasdeken met Welltex® een weldaad voor de kouder wordende spieren en gewrichten van je hond. Welltex® heeft infrarode warmte reflecterende eigenschappen waardoor de bloedcirculatie wordt bevorderd en een positieve invloed heeft op het herstel van stramme spieren en gewrichten. Net als een infrarood sauna na afloop voor ons mensen.
c

Thuis monitoren
Ga je vervolgens naar huis, dan kan het zijn dat je hond meteen weer “aan” staat. De meeste hondeneigenaren denken daardoor dat hun hond dus niet meer moe is. Maar het kan ook zijn dat je hond mentaal nog helemaal ‘vol’ zit van de training/ het evenement, nog overprikkeld is en z’n rust niet kan vinden.

Andere signalen thuis die kunnen aangeven dat je hond oververmoeid is, is dat je hond zich heel anders gedraagt als normaal. Minder enthousiast, meer terughoudend, hangende oortjes en hangend staartje of misschien wel meer uitvalt en minder kan hebben.
Sommige honden kunnen hun eten laten staan, spugen of overgeven bij oververmoeidheid. Als je hond verder voldoende drinkt en later op de dag wel weer gaat eten is dat geen groot probleem.
Het kan zijn dat je hond meer aan het hijgen is om z’n warmte kwijt te kunnen, want bij vermoeidheid heeft een hond vaak een hogere lichaamstemperatuur.
c

Rust is herstel
Een hond heeft normaal gesproken minimaal 12 tot 14 uur slaap tot maximaal 18 tot 20 uur slaap gedurende de dag nodig. Na het trainen of het evenement heeft je hond een rustige plek nodig waar hij zoveel kan slapen als hij wil. Vindt je hond het moeilijk om zich over te geven aan z’n vermoeidheid, help hem dan door bijvoorbeeld een extra knus plekje in de bench te creëren waar hij op een botje kan kauwen. Door het kauwen worden er rustgevende hormonen aangemaakt en kan hij zich daardoor makkelijker overgeven aan de vermoeidheid.

Heeft je hond even geen zin om wat te eten, dan is dat heel normaal.  Heeft je hond later op de dag geen zin in een wandeling, dan is een klein plas-en poeprondje ook heel normaal.  Het kan zelfs zijn dat je hond wat spierpijn heeft of wat stijfjes opstaat. Ook dat is heel normaal.
c

Monitoren van het herstel
Thuis na de training of jullie evenement is het juiste moment om je hond goed te monitoren en te observeren. Want hoe lang heeft je hond nodig om zelf te kunnen herstellen? Hoe lang duurt het voordat je ziet dat je hond weer soepel beweegt, weer zin heeft in wat te eten, weer helder uit z’n ogen kijkt en de kringen onder z’n ogen weggetrokken zijn en z’n lichaamstemperatuur weer normaal is?

Als een hond dat normaal graag geborsteld en geaaid wil worden dit plotseling niet meer wil, moet dit een rode vlag zijn. Dit kan vrij lokaal zijn. Zo kan bij honden de achterkant van de hamstrings (loopt over de achterkant van de achterpoten) vaak erg gespannen zijn. Of zie je plotse veranderingen in de haarrichting dan kan dat wijzen op een spier of spiergroep dat niet goed kan functioneren of te strak staat. Of zie je plotse veranderingen in het gangwerk? Denk aan hinken, kreupelen, afwijkingen in het afwikkelen van de poot, het naar buiten gooien van een poot, stijfheid, ontlasten van een poot door het gewicht anders te verdelen of een bol getrokken rug. Dit zijn belangrijke signalen die je echt niet mag missen want het geeft aan dat je hond pijn heeft. Het kan spierpijn zijn; misschien heeft hij wel andere overbelaste spierklachten of het kan zijn dat hij zich ergens aan bezeerd heeft.

Hoe lang je hond uiteindelijk nodig heeft om te herstellen is per hond weer anders. Een sportmassage kan je hond helpen bij het verbeteren van de circulatie in het spierweefsel en het herstel van het spierweefsel versnellen. Mocht je bij je hond onregelmatigheden in het bewegingsapparaat blijven zien, dan kan een dierenarts, osteopaat, fysiotherapeut of cranio sacraal therapeut daarbij helpen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *