Hoe heet is te heet voor je hond om veilig buiten te lopen?

Tijdens de zomermaanden is het essentieel om je hond goed in de gaten te houden om gevaren in verband met hoge temperaturen, zoals een zonnesteek en zonnebrand, te voorkomen. Een vaak over het hoofd geziene bron van gevaar als de temperatuur stijgt, is een hete stoep of heet asfalt, wat snel kan leiden tot ernstige brandwonden aan de voetzolen van je hond.

De voetzolen van je hond bestaan ​​uit vetweefsel en elastische vezels, samen met een dikke huid die waarschijnlijk enigszins eeltig is, afhankelijk van het activiteitsniveaus van je hond. De zolen van puppy’s zijn minder eeltig en daarom gevoeliger dan die van volwassen honden. Een van de belangrijkste doelen van voetzolen is om als schokdemper te dienen terwijl je hond wandelt en loopt. Ze kunnen ook tot op zekere hoogte helpen bij het reguleren van de lichaamstemperatuur.

“Honden zijn enigszins gevoelig voor warmte en kou, maar ze bouwen veel sneller een tolerantie op dan wij”, vertelde Dr. Greg Hammer, voormalig DVM-president van de AVMA in Dover, Delaware, aan de AKC. “Als je een binnenhond hebt en je laat die hond nooit over de hete straten lopen, dan krijgen ze blaren of zweren aan hun voeten. Het is te vergelijken met mensen die altijd schoenen aanhebben en ineens op blote voeten naar buiten gaan. Door regelmatig met je hond naar buiten te gaan en hem of haar te laten lopen op warme en koude oppervlakken bouw je een geleidelijke tolerantie op. “

c
Wanneer is het te heet voor de voetkussens van je hond?

Hoewel honden enige tolerantie op hun poten opbouwen om hogere en koudere temperaturen te weerstaan, samen met oneffen terrein, kunnen te hoge bestratingstemperaturen leiden tot brandwonden en andere verwondingen. Als de luchttemperatuur 30 graden Celsius registreert, zal de asfalttemperatuur aanzienlijk hoger zijn – ruim 57 graden Celsius.

Als algemene vuistregel geldt dat als het buiten 29 graden Celsius of hoger is, het te warm kan zijn voor je hond om veilig buiten te lopen, vooral als het trottoir/ asfalt/ mulle zand geen gelegenheid heeft gehad om tussen de warmere periodes af te koelen.

Volgens Dr. Jerry Klein, Chief Veterinary Officer van AKC:
“Het wegdek, zoals asfalt of kunstgras, en het mulle zand op het strand kan ongelooflijk heet worden en ongemak, blaren en brandwonden aan de voetzolen van een hond veroorzaken … Om erachter te komen of de grond te heet is voor je hond om op te lopen, leg je je hand 10 seconden op de stoep. Als het te warm is voor je hand, is het te warm voor de pootjes van je hond.”

Door op je blote voeten te gaan lopen kun je op een eenvoudige manier bepalen of de grond te warm is voor je hond. Als je voeten branden terwijl je over het terras, het strand of een trottoir loopt, zullen de poten van je hond ook ongemakkelijk zijn en het risico lopen op letsel.
c
Tekenen van verbrande voetzolen

Als je bij warm weer met je hond buiten bent geweest, kunnen brandwonden aan hun kussentjes eruitzien als een rode, gezwollen huid of blaren, die zich na enkele dagen kunnen vullen met vocht en scheuren. Bij ernstige brandwonden kan de huid op het kussen eraf vallen, waardoor een ruwe en pijnlijke open wond achterblijft. Andere tekenen dat je hond zijn voetzolen heeft verbrand, zijn onder meer:

– Hinken/ mank lopen
– Poot likken
– Abnormale positie van de poot
– Bloeden
– Geluid maken bij het plaatsen van het gewicht op de poot
– Voetzool is donkerder van kleur dan normaal
– Andere zichtbare schade aan de voetzolen
– Tegenzin om te lopen of te staan

Als de voetzolen van je hond zijn verbrand, raadpleeg dan onmiddellijk je dierenarts, aangezien medicijnen nodig kunnen zijn om infectie te voorkomen en pijn te beheersen. Het kan zijn dat de poot in het verband moet om vuil buiten te houden en het oppervlak van de voetzool te beschermen (waarbij het dagelijks gedesinfecteerd en vervangen moet worden).

Je moet de activiteit van je hond beperken terwijl ze genezen, en oppervlakken die heet of oneffen zijn, moeten worden vermeden. Met de juiste rust en wondverzorging kunnen milde brandwonden binnen zeven tot tien dagen genezen, terwijl ernstigere brandwonden weken kunnen duren om volledig te genezen.
c

Hoe je de poten van je hond kunt beschermen

Wandelen met je hond op de stoep als de temperatuur koel is, is een van de beste manieren om eelt op de kussens van je hond op te bouwen, waardoor die beter bestand is tegen warmere temperaturen (maar niet tegen hete). Het masseren van de kussens van je hond met kokosolie of een speciale potenwax is ook nuttig om ze gehydrateerd te houden en het maakt ze minder vatbaar voor barsten en uitdroging, wat het risico op brandwonden door hete bestrating verhoogt.

Als je in de zomer buiten gaat wandelen, doe dat dan in de vroege ochtend- of late avonduren als de temperatuur is afgekoeld, bij voorkeur op gras of aarde. Maar houd er rekening mee dat bestrating heet kan blijven, zelfs als het niet meer het heetste deel van de dag is. Als je hond het verdraagt, kunnen hondenschoenen worden gebruikt om de poten tegen de hitte te beschermen, maar houd er rekening mee dat honden de grond met hun poten voelen, zodat schoenen hun vermogen om hun omgeving waar te nemen kunnen belemmeren.

Als de stoep heet genoeg is om de poten van je hond te verbranden, kunnen de buitentemperaturen ook heet genoeg zijn om hittegerelateerde gezondheidsproblemen te veroorzaken. “Naast beschadigde poten kan heet wegdek ook de lichaamstemperatuur van een hond verhogen en bijdragen aan de ontwikkeling van een zonnesteek,” zei Klein.

Je hond heeft een hogere gemiddelde lichaamstemperatuur dan de mens, en veel minder vermogen om af te koelen, dus elke keer dat je in de zomermaanden met je hond buiten bent, let dan niet alleen op de gezondheid van de pootjes, maar ook op tekenen van systemische oververhitting, zoals:
– Zwaar hijgen of snel ademen
– Overmatig kwijlen
– Extreme dorst
– Verhoogde hartslag
– Lusteloos starende ogen
– Braken, bloederige diarree
– Heldere of donkerrode tong, tandvlees
– Epileptische aanval
– Verhoogde lichaamstemperatuur
– Zwalken, struikelen en/of waggelen
– Ineenstorten/ onwel
– Bewusteloos

c
Kort samengevat
Als het buiten 29 graden Celsius of hoger is, kan het te warm zijn voor je hond om veilig buiten te lopen, vooral als de stoep geen gelegenheid heeft gehad om tussen de warmere periodes af te koelen. Reken erop dat bij een buitentemperatuur van 30 graden Celsius de temperatuur van het asfalt ongeveer 57 graden Celsius is. Is het asfalt, het zandstrand, het gras te heet om je hand of blote voet zonder problemen of enige moeite 10 seconden lang op de grond te houden, is het te warm voor de kussentjes van je hond. Controleer de voetzooltjes van je hond regelmatig en verzorg ze met een goede potenwax of potenzalf voor een snel herstel van de kloven, sneetjes en scheuren in de voetzool. Zo kun je ook tijdens de warmere zomerdagen op een verantwoorde manier genieten met een blije hond.

Bronnen en referenties:
The Farmer’s Dog, Digest August 13, 2020

AKC November 19, 2012

American Kennel Club August 4, 2021

PetMD August 17, 2016

NB: Dit is een Nederlandse vertaling van het artikel van Dr. Karen Shaw Becker

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *