Waarom eet mijn hond gras?

De meeste honden eten van tijd tot tijd gras, en sommigen maken er een vaste gewoonte van. Gras eten beschouwen we vaak als nieuwsgierig hondengedrag dat onschuldig genoeg lijkt, waarbij veel hondeneigenaren zich bezorgd afvragen of er misschien sprake is van een onderliggend gezondheidsprobleem.

Redenen waarom honden gras eten

Het feit is dat het eten van gras, een gedrag is dat sommigen classificeren als “pica” – de inname van non-foodproducten – en niet alleen bij gedomesticeerde honden, maar ook bij wilde honden/ wolven/ hyena’s etcetera beschouwen als heel normaal. En hoewel gras geen primaire voedselbron is voor honden, is het dat wel voor andere soorten, dus hoewel ik het knabbelen aan gras niet classificeer als “pica”, raad ik eigenaren aan om de gezondheid van de darmflora en voedingsstatus van hun hond te evalueren als het gedrag obsessief wordt.

Het eten van gras kan voor sommige honden een teken van verveling zijn of een manier om de tijd te doden; voor anderen is het leuk en lonend gedrag. Er zijn echter ook bepaalde gezondheidsgerelateerde redenen waarom honden gras eten.

Om gastro-intestinale (GI) klachten te verlichten – Veel honden met een verstoorde maag consumeren gras omdat ze instinctief weten dat ze hierdoor moeten overgeven. Er lijkt iets te zijn aan de textuur van gras dat bij veel honden braken of een stimulering van de stoelgang veroorzaakt, wat hun ongemak verlicht. Als dit het geval is bij jouw hond, dan zal hij waarschijnlijk bijna dwangmatig naar buiten willen gaan om bij het dichtstbijzijnde stukje grasveldje te staan grazen.

De intensiteit van de grasconsumptie is meestal sterk en het gekozen gras lijkt minder belangrijk als je hond per direct nood heeft. Als de “remedie” werkt, zal hij op een gegeven moment stoppen met kauwen, zijn lippen likken (een teken van misselijkheid bij honden) en overgeven.

Dit is normaal gedrag voor honden en niets iets om je zorgen over te maken, tenzij het meer dan een of twee keer per jaar gebeurt. Het is de manier van de natuur om honden te helpen gifstoffen uit hun lichaam te verwijderen en hun maag-darmkanaal weer in balans te brengen.

Andere redenen om gras te eten – Honden die gras eten om over te geven, zijn meestal niet selectief over welk gras ze consumeren; ze willen gewoon het braken opwekken en zich beter voelen. Maar er zijn ook nog andere redenen waarom honden gras eten (en niet overgeven). In feite zoeken veel honden dan naar specifieke grassen en zijn ze vrij selectief over de soort waarnaar ze op zoek zijn.

Er zijn verschillende redenen waarom honden gras eten en niet overgeven, waaronder:
* Om het microbioom in evenwicht te brengen — Gras bevat prebiotische vezels die kunnen helpen de darmflora van je hond in balans en veerkrachtig te houden.

* Om darmparasieten te elimineren — Chimpansees consumeren plantaardig materiaal om de darmmotiliteit te vergroten om hun lichaam te ontdoen van darmparasieten.1 Het is mogelijk dat honden om dezelfde reden gras eten.

* Om aan specifieke voedingsbehoeften te voldoen — In een onderzoek uit 2008 ontdekten onderzoekers dat het eten van gras bij gedomesticeerde honden een normale neiging is.2 Dit kan erfelijk gedrag zijn, aangezien wilde honden hele prooidieren eten, inclusief de ingewanden (ingewanden), die doorgaans verteerd plantaardig materiaal bevatten.

Het is mogelijk dat de grassen die je hond graag kauwt, voedingsstoffen bevatten die haar lichaam niet heeft. Gras is een overvloedige bron van vezels. Als levend groen voedsel bevat het fytonutriënten, is het rijk aan kalium en chlorofyl en is het ook een behoorlijk goede bron van spijsverteringsenzymen. Uw hond kan op zoek zijn naar selectieve grassen om een ​​of meer voedingsstoffen aan te maken die ze momenteel niet in haar dieet krijgt.

Eet je hond regelmatig gras?

Graseten wordt een reden tot bezorgdheid als het vaak voorkomt, in grote hoeveelheden voorkomt of gepaard gaat met tal van andere symptomen (zoals braken, constipatie of zelfs diarree). Als het graseten van je hond dus chronisch is en vooral als ze daardoor vaak moet braken, is het tijd om een ​​afspraak te maken met je dierenarts.

In de tussentijd raad ik aan het dieet van je hond te upgraden als ze nog steeds brokjes of ander commercieel hondenvoer van niet-menselijke kwaliteit eet. De meeste gezonde honden die een qua voedingswaarde optimaal, soortspecifiek dieet krijgen, consumeren niet routinematig een overvloed aan gras omdat ze alle voeding die hun lichaam nodig heeft uit hun voedsel halen en ze zelden last hebben van spijsverteringsproblemen. Het toevoegen van probiotica en spijsverteringsenzymen kan ook gunstig zijn voor honden met ‘gevoelige magen’.

Als je zeker weet dat je hond optimale voeding krijgt uit haar dagelijkse dieet en haar microbioom gezond is, maar ze eet nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid gras, overweeg dan om je eigen kiemgroenten te kweken. Kiemgroenten zijn jonge plantjes die nog maar net ontkiemd zijn van bijvoorbeeld zonnebloemen, kikkererwten, linzen, bonen, rode bieten, radijs, prei, broccoli, luzerne (alfalfa). Ze zijn een gemakkelijke, goedkope bron van verse, levende, organische vegetatie en zijn veel voedzamer dan gras.

Als je hond selectief is over het gras dat ze eet, hoge, brede grassen kiest om op te knabbelen (het soort dat meestal langs een omheining of tussen scheuren in het trottoir groeit) en dan verder gaat, eet ze hoogstwaarschijnlijk gras omdat ze dat wil of omdat ze op zoek is naar de voedings- of spijsverteringsvoordelen die het biedt. Er is geen reden tot bezorgdheid zolang je zeker weet dat het gras dat ze eet vrij is van pesticiden, herbiciden en andere verontreinigingen.

(Nederlandse vertaling van het artikel van Dr. Karen Shaw Becker van 20-06-2022)

Bronnen en referenties:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *