Hoeveel beweging heeft mijn hond echt nodig?

Omdat een vermoeide hond een goede hond is – en honden doorgaans niet gemotiveerd zijn om de beweging te pakken die ze nodig hebben – is uw hond afhankelijk van u om hem in beweging te komen om in mentale en fysieke conditie te blijven. Volg deze richtlijnen en ideeën om uw hond actief te houden.

VERHAAL IN EEN OOGOPSLAG

 • De meeste honden krijgen tegenwoordig niet genoeg beweging, en daarom zijn er zoveel dikke, verveelde hondengenoten met gedragsproblemen
 • Een goede vuistregel: honden moeten minimaal 3 keer per week minimaal 20 minuten een extensieve inspanning leveren; de meeste honden kunnen profiteren van langere, frequentere sessies
 • Er zijn veel manieren om uw hond te helpen de fysieke en mentale stimulatie te krijgen die ze nodig heeft – van powerwalks tot muzikale freestyle
 • Een fysiek actieve hond is een goed uitgeruste hond: goed getrainde honden zijn beter in staat een gezond gewicht, een goede fysieke conditie en wenselijker gedrag te behouden

Elke hond heeft behoefte aan beweging, en de meesten komen niet in de buurt van de hoeveelheid die ze nodig hebben, gebaseerd op de torenhoge cijfers voor zwaarlijvigheid bij honden en een groeiende epidemie van honden met moeilijk te beheersen gedrag, zoals overmatige opwinding, agressie en vernieling van eigendommen.

Ik herinner ouders van huisdieren er vaak aan dat ‘een vermoeide hond een goede hond is’, en hoewel dit misschien een te simplistisch concept lijkt, is het volkomen logisch als je de evolutie van gedomesticeerde honden in ogenschouw neemt.

De voorouders en wilde neven van uw hond besteden al hun tijd aan het jagen op hun volgende maaltijd, het verdedigen van hun terrein, spelen, paren en zorgen voor nestjes pups. Hun dagelijkse leven is extreem actief en sociaal, waardoor ze zowel fysiek als mentaal worden uitgedaagd. Als je het leven van een hond in het wild vergelijkt met dat bij jou thuis, krijg je een idee van hoe slecht de conditie is en hoe verveeld veel familiehonden tegenwoordig zijn.

Bedenk ook dat honden qua ontwikkeling vergeleken kunnen worden met menselijke peuters, en er is een reden waarom peuterouders hun leven plannen rond het bezig houden van hun kleintjes en het verbranden van overtollige energie. Net als het gemiddelde gezonde kind van drie jaar heeft uw hond de hele dag kansen nodig om fysiek actief en mentaal gestimuleerd te worden.

Dat gezegd hebbende, is het dan een wonder dat honden die urenlang alleen worden gelaten enorm opgewonden zijn als hun mens (of welk mens dan ook) aan het eind van de dag binnenkomt????

Veelvoorkomend ongewenst gedrag bij onderbeoefende, ondergestimuleerde honden zijn onder meer:

 • Ongepast kauwen
 • Baldadigheid, tegen mensen opspringen
 • Destructief krabben, graven
 • Ongepast roofzuchtig spel
 • Bijterig ruw spel
 • Verhoogde reactiviteit, hyperactiviteit
 • Aandachttrekkend gedrag

Hoe honden profiteren van de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging

Er zijn talloze voordelen verbonden aan het voldoende bewegen van uw hond, waaronder:

 • Zijn gewicht binnen een optimaal bereik houden
 • Het verminderen of elimineren van veel voorkomende door verveling veroorzaakte gedragsproblemen
 • Zelfvertrouwen en vertrouwen opbouwen bij een angstige of verlegen hond
 • Het verbeteren van zijn vermogen om een ​​kalm, evenwichtig individu te zijn (onthoud: “Een vermoeide hond is een goede hond”)
 • Zijn bewegingsapparaat (skelet, spieren, kraakbeen, pezen, ligamenten, gewrichten en ander bindweefsel) in uitstekende conditie houden
 • Normaliseren en reguleren van zijn spijsverteringsstelsel

Hoeveel dagelijkse beweging heeft mijn hond nodig?

Allereerst is het erg belangrijk om er niet van uit te gaan dat een omheinde tuin garanties oplevert voor alle beweging die uw hond nodig heeft. Ik heb meer dan mijn deel van de eigenaren van zwaarlijvige honden horen vertellen dat hun huisdier veel beweging krijgt omdat ze een grote achtertuin hebben. Studies tonen aan dat wanneer uw hond geen andere honden in de buurt heeft en geen mensen hem aanmoedigen om actief te zijn, hij 80% van zijn tijd zal doorbrengen met dutten.

Honden die andere honden als gezelschap hebben, besteden iets minder tijd aan rusten: ongeveer 60%. Het komt erop neer: net als wij hebben onze honden redenen nodig om lichamelijk actief te worden. Zelfs de grootste, groenste achtertuin is op zichzelf niet genoeg om uw hond te motiveren om de beweging te krijgen die hij nodig heeft om in een goede fysieke en mentale (gedrags)conditie te blijven.

De beste en eigenlijk de enige manier om ervoor te zorgen dat ze in beweging komen, is door hen het gezelschap en de motivatie te geven die ze nodig hebben om actief te blijven. Als ze niet regelmatig de kans krijgen om te rennen, spelen en aeroob te oefenen, zelfs als ze geen overgewicht hebben, kunnen ze artritis en andere slopende aandoeningen krijgen die hun botten, gewrichten, spieren en inwendige organen aantasten. Het gedrag zal zonder regelmatige fysieke en mentale stimulatie er ook onder lijden.

Uw hond moet driemaal per week minimaal 20 minuten aanhoudende, aerobe oefeningen krijgen. Dertig minuten of een uur is beter dan twintig, en zes of zeven dagen per week is beter dan drie.

Minimale trainingsvereisten voorkomen spieratrofie, maar bouwen niet noodzakelijkerwijs spiermassa op, versterken pezen en ligamenten, scherpen de balans en proprioceptie aan, of verbeteren de cardiovasculaire conditie. Daarom is meer altijd beter. Als u uw hond dagelijkse wandelingen en extra dagelijkse trainingssessies kunt geven om aan uw andere trainingsdoelen te voldoen (afvallen, spieren opbouwen, de hartfunctie verbeteren), is dat nog beter!

Sommige hondenouders zijn van mening dat als ze veel weekendactiviteiten met hun huisdier ondernemen, ze het gebrek aan lichaamsbeweging op weekdagen kunnen goedmaken. Maar het probleem met deze aanpak is dat je je hond daadwerkelijk kunt verwonden door hem aan te moedigen alleen in het weekend te sporten.

Wanneer het lichaam van een hond niet goed geconditioneerd is, kunnen plotselinge verhogingen van activiteit verwondingen veroorzaken die tot langdurige gewrichtsschade kunnen leiden. Consistente dagelijkse lichaamsbeweging is een veel veiligere aanpak en heeft diepgaande gezondheidsvoordelen op de lange termijn waarvan u niet wilt dat uw hond deze mist.

Ideeën om uw hond actief te houden

Het is belangrijk op te merken dat simpelweg alleen wandelen met uw hond geen adequate training is. Als wandelen uw ding is, heeft uw hond sessies van powerwalken nodig – bewegend met een tempo van 6,5 tot 7 kilometer per uur om een ​​goede cardiovasculaire intensiteit en calorieverbranding te bereiken.

Deze intensievere wandelingen kunnen belangrijke gezondheidsvoordelen bieden, niet alleen voor uw hond, maar ook voor u, waaronder het verlagen van uw risico op zwaarlijvigheid, diabetes, hart- en gewrichtsaandoeningen. Maar eerst moet je je harige wandelpartner opnieuw programmeren als hij gewend is aan snuffel-treuzelwandelingen. Verwacht niet dat je in één dag de overstap zult maken van ontspannen wandelen naar powerwalken. Het zal een aantal sessies duren voordat hij het doorheeft.

Natuurlijk neemt u uw hond ook mee op informele wandelingen, dus u moet hem helpen onderscheid te leren maken tussen de twee. Het kan iets met het tijdstip van de dag te maken hebben, u kunt bijvoorbeeld langzamere wandelingen plannen als eerste in de ochtend en nog een keer voordat u naar bed gaat, en tussendoor trainingswandelingen. Of u kunt een commando koppelen aan de intensiteit van jullie wandeling zodat uw huisdier weet dat het tijd is voor een powerwalk.

Ik raad ook ten zeerste aan om een ​​harnas te gebruiken als u intensief met uw hond gaat trainen. Een riem die aan zijn halsband is bevestigd, kan een negatieve impact hebben op de hersenstam en de hersenzenuwen. Veel honden leren welke wandeling ze maken door de riem vast te maken aan hun halsband (korte wandeling) of aan een harnas (tijd om te zweten!). PS Maak dan het liefste gebruik van een verende lijn om eventuele schokken tijdens het powerwalken / hardlopen op te kunnen vangen.

Als u niet in een krachtig wandeltempo kunt bewegen, overweeg dan om uw hond te betrekken bij andere soorten cardiovasculaire oefeningen, zoals zwemmen, apporteren, frisbee, behendigheidswedstrijden, flyball, vliegende schijf, flygility, dokspringen, hoeden, jagen en veldproeven, muzikale freestyle. NB Een echte win-win activiteit is wel het samen hardlopen met je hond (canitrailen of canicrossen).

Het is belangrijk om het type oefening dat u kiest af te stemmen op het lichaamstype van uw hond (brachycefale rassen hebben bijvoorbeeld speciale overwegingen), het temperament (hondenagressieve honden hebben speciale overwegingen) en de leeftijd (oudere dieren of dieren met een permanente lichamelijke handicap hebben speciale overwegingen). Het type, de duur en de intensiteit van de lichaamsbeweging die u voor uw huisdier kiest, zal zeer waarschijnlijk in de loop van de tijd moeten worden aangepast.

NB: Dit is de Nederlandse vertaling van het Amerikaanse artikel 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *