NIEUW – Canitrail Training voor Absolute Beginners in 2024

Canitrailen is het samen beleven en genieten van het hardlopen van lange afstanden in de natuur over onverharde paden vanuit samenwerking tussen mens en hond zonder tijds- en prestatiedruk.
c

Samenwerking
Tijdens het canitrailen zijn mens en hond ten alle tijden aan elkaar verbonden middels een verende lijn tenzij de veiligheid van de hond of mens in het gedrang komt.

Loopt je hond niet los met je mee?
Nee. Je hond zit aangelijnd aan je vast omdat jullie door gebieden lopen waar ook veel wild aanwezig is. Wij, canitrailers, zijn te gast in het natuurgebied en vanuit respect voor de natuur houd je je hond altijd aangelijnd. Daarbij weet je ook niet hoe je hond reageert als hij plots oog in oog staat met bijvoorbeeld een zwijn die haar biggen verdedigt.

Geven en nemen
Als jullie aan elkaar vast zitten zullen jullie met elkaar rekening moeten houden. Daarbij is zowel het aandeel van de hond als het aandeel van de mens evenredig belangrijk. Vaak is het zo dat de hond in een draf sneller kan als de mens, dus zal de hond als jullie samen hardlopen vaak ‘onder z’n eigen snelheid’ moeten lopen. Dat is voor een hond veel vermoeiender en belastender als het gewoon los met je meelopen. Voor een hond die bijvoorbeeld makkelijk 30km los kan meelopen is het 15km aangelijnd lopen veel zwaarder. Als je hond zich aan jouw tempo moet aanpassen is het mijns inziens normaal om dan ook onderweg goed voor je hond te zorgen. Vermoeidheidssignalen neem je altijd serieus en je geeft je hond voldoende gelegenheid om te drinken en/of eten; het lopen van een ‘snelle tijd’ op een bepaalde afstand mag nooit ten koste gaan van de gezondheid en grenzen van je hond.

Het aan elkaar verbonden zijn vraagt gewoon veel meer van de samenwerking en respectvolle relatie tussen hond en mens.

c
Canitrail Training voor Absolute beginners
“Ik wil met mijn hond beginnen met canitrailen, maar hoe doe ik dat? Waar moet ik op letten? Hoe bouw je de belastbaarheid op?”. Veel beginners komen terecht bij bestaande canicross-cursussen of workshop, maar omdat canitrailen een heel ander uitgangspunt heeft als het canicrossen biedt Dorethea voor de absolute beginners een aparte training aan op de woensdagmiddag tussen 15:30-16:30 uur. De hond moet minimaal 10 maanden zijn om aan te mogen sluiten.

Vaste structuur trainingen
De trainingen hebben altijd een vaste structuur, namelijk inlopen/ warming-up en diverse oefeningen, kern waarin we hardlopen afwisselen met stukjes wandelen met aandacht voor techniek en samenwerking. Afsluitend een cooling-down/ uitlopen met een soepje voor de honden en thee voor de baasjes. Door met meerdere honden in een klein groepje te lopen maken we gebruik van de kracht van Social Learning. Oftewel…de honden leren van elkaar en bouwen zo hun zelfvertrouwen op.

Deze training is dus NIET geschikt voor trailers/ hardlopers die al zelf goed getraind zijn en willen beginnen met het canitrailen met hun hond. Op de zaterdagochtend is daar al een Canitrail Training voor tussen 09:00 en 10:00 uur.
c
Wie geeft de trainingen?
De trainingen worden gegeven door de Atletiekunie gecertificeerd en gekwalificeerde hardloop-en trailrunningtrainer Dorethea Bil die zich in Amerika heeft gespecialiseerd in het hardlopen volgens de Chirunning methode voor hardlopers, trailers en canitrailers bij Chirunning Master Danny Dreyer. Dankzij overige opleidingen tot onder andere Yoga4Runners – en  Blackroll Fascia Fitness trainer heeft Dorethea zich als hardloop-en trailrunningtrainer ontwikkeld tot expert op het gebied van het verbeteren van de neuromusculaire coördinatie en loopefficiency.

Na het oprichten van Canitrail.NL en het organiseren van de eerste Natte Neuzen Trails in Nederland is Dorethea eind 2016 begonnen met het geven van trainingen voor Canitrailers. Als Canitrailtrainer heeft ze zich verder verdiept in de fysieke en emotionele ontwikkeling van de hond als atleet. Heeft ze de opleiding tot Basis Fitness trainer voor honden gevolgd, en tevens de workshops gevolgd over de warming up & cooling down, over het gangwerk en basisprincipes van een verantwoorde trainingsopbouw bij de Martin Gaus Academie, het Fit Dog Program en de K9 Sports Strengthening Program. Verdiepingen gehaald via o.a. lezingen in binnen-en buitenland over het roedelgedrag, dominantie, reactiviteit, de emotionele belevingswereld van de hond en pijnherkenning bij o.a. Monique Bladder, Hondenlot, Martin Gaus Academie en K9 Trail Time. Tevens is ze zich verder aan het verdiepen in het gangwerk van sporthonden via de Opleiding tot Hondensportcoach bij Marcel Nijland

Canitrailen is namelijk meer als gewoon een eindje hardlopen met je hond…en toch ook weer niet als je weet wat je doet en waarom je het doet.
c

Flexibel strippenkaart systeem
Er zijn ontzettend veel facetten aan het canitrailen, zoals techniek, gedrag, loopscholing, kracht, balans, snelheid, non-verbale communicatie, hondentaal, samenwerking, warmte, koude, groepsdynamiek, omgaan met wild, en nog veel meer. In een training of een workshop van een uur of een paar uren is het onmogelijk om alles te behandelen en te oefenen. Daarbij is het de vraag of ook alles blijft hangen.

Vandaar dat ik wekelijks trainingen wil geven waarbij we het proces van jullie als team kunnen monitoren, bijstellen en aanpassen op wat bij jullie past. Zo kun je je langzamerhand ontwikkelen naar een goed geolied Canitrail-team.

Daarom bieden we de flexibiliteit van het strippenkaart-systeem aan zodat je kunt aansluiten wanneer jullie kunnen en willen. Zo blijf je samen leren zo vaak als het voor jullie nodig is. Onderschat daarbij ook niet de kracht van het leren van elkaar, zowel mensen als honden.

De 10-strippenkaart is €55,00 en 1,5 jaar geldig.

Wanner zijn de trainingen?
De eerste Canitrail Training voor de Absolute Beginners in de maand januari 2024 starten vanaf de parkeerplaats bij Kasteel Rozendaal, Beekhuizenseweg 4 te Rozendaal op de volgende data:
– woensdag 17 januari 2024 om 15:30 uur
– woensdag 24 januari 2024 om 15:30 uur
– woensdag 31 januari 2024 om 15:30 uur

Aanmelden?
In de gratis aanwezigheidsapp voor sporters Teamy kun je je aanmelden voor de reguliere trainingen.
Download de app, meld je aan via onderstaande link en vink aan dat je komt:

https://app.teamy.online/?inviteToTeam=HocIgoWYHDCFYjXU97EA

c

Wil je nog meer info of heb je vragen stuur dan een mail naar canitrailnl@gmail.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *