Wat zijn de grootste fouten bij het uitlaten van honden die eigenaren maken

VERHAAL IN EEN OOGOPSLAG

 • Niet zo lang geleden besloten wetenschappelijke onderzoekers in Frankrijk de hartslag te meten van 61 honden tijdens korte wandelingen, zowel aan de lijn als los
 • De onderzoekers ontdekten dat het snuiven de hartslag van de honden verlaagde, vooral wanneer ze lang (versus kort) waren aangelijnd en los waren
 • Een andere instinctieve activiteit die de hartslag van de honden verlaagde, was het schudden van het hele lichaam (ook bekend als “het afschudden”) tijdens het lopen en snuffelen
 • Deze onderzoeksresultaten leveren verder bewijs van het belang om onze honden de tijd en ruimte te geven die nodig is om de wereld om hen heen te ruiken
 • Het is belangrijk voor het fysieke en mentale welzijn van je hond dat je haar dagelijks de kans geeft om naar hartenlust te snuffelen tijdens jullie wandelingen.

Analyse door Dr. Karen Shaw Becker

Een van de meest dwingende natuurlijke instincten die honden bezitten, is hun interesse in het opsnuiven van de wereld om hen heen. Dat is de reden waarom het van groot belang is dat uw hondenfamilielid haar neus kan volgen voor haar geestelijke gezondheid, en op basis van de resultaten van een onderzoek uit 2020 is het ook een enorm voordeel voor haar lichamelijke gezondheid.

De studie werd uitgevoerd door wetenschappelijke onderzoekers Cristina & Aurélien Budzinski, die zichzelf omschrijven als hondenliefhebbers en gecertificeerde hondentrainers uit Frankrijk die “observatie van honden en veldstudies promoten om een ​​dieper begrip van honden te krijgen.” Ze noemen hun onderzoek ‘In het hart van de wandeling’ en het onthult een aantal fascinerende inzichten in wat er fysiologisch gebeurt als honden gaan wandelen.1

Hoe intenser het snuiven, hoe lager de hartslag

De Budzinski’s rekruteerden 61 honden voor hun studie, waaronder puppy’s, volwassenen en senioren. Er waren 37 mannen en 24 vrouwen. De meeste volwassen vrouwtjes werden gesteriliseerd; de meeste volwassen mannetjes waren intact. Er waren 14 kleine, 17 middelgrote en 30 grote honden, en de rassen varieerden van Chihuahua’s tot de Cane Corso.

Elke hond werd 5 minuten uitgelaten aan een korte lijn (1,5 meter), 5 minuten aan een lange lijn (5 meter en plat, niet intrekbaar) en 5 minuten los van de lijn. De volgorde van de wandelingen was willekeurig en de hartslag van de honden werd bij elke wandeling gecontroleerd. De gegevens die de Budzinski’s tijdens de wandelingen verzamelden, waren verhelderend, bijvoorbeeld:

 • Aan de korte lijn brachten de honden gemiddeld 37 seconden door met snuffelen
 • Aan de lange lijn duurden ze gemiddeld 103 seconden – een toename van 280%
 • Offline, de gemiddelde tijd om te snuiven was 119 seconden, wat een toename is van 330% ten opzichte van de snuffeltijd aan de korte lijn
 • Snuffelen verlaagt de hartslag van de honden, zelfs tijdens het lopen
 • Hoe intenser ze snuffelden, hoe lager de hartslag

Deze resultaten waren consistent voor alle honden, ongeacht leeftijd, grootte of geslacht; of ze elke dag werden gelopen of bijna nooit werden gelopen; en of ze aan de lijn trokken of niet.

Is er een doel achter de ‘Full Body Shake’?

Interessant is dat de Budzinski’s ook de hartslag van de honden maten terwijl ze zich bezighielden met een ander veelvoorkomend hondengedrag – vooral als ze nat waren – genaamd “afschudden”. Alle honden schudden met hun lichaam tijdens hun wandelingen van 5 minuten, en dat deden ze het vaakst wanneer hun hartslag bijzonder hoog was. “Shaking it off” zorgde ervoor dat hun hartslag daalde. Voorbeelden:

 • Tijdens hun 15 minuten wandelen schudde 80% van de honden het af, en bijna allemaal schudden hun lichaam voor, tijdens en na de wandelingen
 • Ze schudden het vaker af aan de lange lijn dan aan de korte lijn, of niet aangelijnd
 • Er waren in totaal 165 shakes met een gemiddelde lengte van 2 seconden
 • De gemiddelde afname van de polsslag was 12%

Dit is een fascinerende bevinding! Zonder dit zou het waarschijnlijk nooit bij de meesten van ons bij honden opkomen dat die volledige lichaamstrillingen die we zo gewend zijn te zien, daadwerkelijk een heilzame fysiologische reactie veroorzaken bij onze harige metgezellen!

 

Waarom elke hond mag snuffelen

Honden zijn van nature briljante snuffelaars en ik vraag me vaak af of ouders van huisdieren echt de behoefte van hun hond begrijpen om de wereld met hun neus te verkennen. Sommige hondenbezitters lijken zo’n haast te hebben met hun wandelingen, dat ze hun huisdieren geen kans geven om hun drang om hun omgeving op te snuiven te bevredigen.

Diergedragsdeskundige Marc Bekoff, Ph.D., gelooft dat er potentieel is voor sensorische deprivatie en stress bij honden die geen adequate snuffelmogelijkheden krijgen:

“Reukblind zijn kan aversief zijn voor honden. Mijn aanbeveling is om honden te laten snuffelen; laten we niet een van hun vitale verbindingen met de wereld kapen. Laat ze naar de inhoud van hun neus snuffelen wanneer ze aan de lijn zijn vastgebonden, of wanneer ze wandelen en rondhangen met vrienden en anderen en vrij rondlopen.

Zoals gezegd, kan het niet toestaan ​​dat honden hun neus en andere zintuigen oefenen een vorm van sensorische deprivatie zijn die hen berooft van informatie die ze nodig hebben om erachter te komen wat er in hun wereld gebeurt. Reukblind zijn kan inderdaad stressvol zijn voor honden, omdat ze geuren en andere informatie nodig hebben om te beoordelen wat er om hen heen gebeurt.”2

Het belang van hondenwandelingen heroverwegen

Veel hondeneigenaren hebben de neiging om hondenuitlaten te zien als een klusje die snel moeten worden gedaan, en ik denk dat een deel van de reden is dat ze gewoon in een sleur zitten en het leven ook niet vanuit het perspectief van hun hond voorstellen. Snuffelen is niet alleen leuk voor honden, het is een noodzaak voor hen om zich verbonden te voelen met hun omgeving.

Ik heb onlangs een onderzoeker deze analogie laten gebruiken: smaak is voor mensen wat geur is voor honden. Natuurlijk kunnen we calorieën in onze maag krijgen die onze mond (en smaakpapillen) omzeilen, maar dat zou eten (en eten) veel minder plezierig voor ons maken. Hetzelfde geldt voor honden die reukzenuw input en stimulatie worden ontzegd; hun kwaliteit van leven kan negatief worden beïnvloed.

Een van de meest impactvolle aspecten van het schrijven van The Forever Dog-boek was dat zoveel onderzoekers allemaal commentaar gaven op de negatieve langetermijneffecten van honden die zintuiglijk beroofd zijn, niet genoeg keuzes hebben, en hoe aanhoudende ‘urban living stress’ de gezondheid negatief beïnvloedt.

Er zijn eigenlijk veel manieren om je honden-uitlaat-routines te veranderen, waardoor het leuk kan worden voor zowel jou als je trouwe viervoeter, en iets waar je naar uitkijkt.

Verschillende soorten hondenwandelingen:

1. Doelgerichte wandelingen – Deze zijn meestal kort en hebben een specifiek doel, bijvoorbeeld om je hond naar haar potje te brengen.

2. Trainingswandelingen – Deze wandelingen kunnen gaan over het verbeteren van de manier van lopen, het leren van basis- of geavanceerde gehoorzaamheidscommando’s, voortdurende socialisatie of iets anders dat je kunt bedenken dat kan worden gedaan tijdens een aangelijnde wandeling.

Zorg ervoor dat je tijdens deze uitstapjes wat gezonde trainingstraktaties meeneemt. Doorlopende training gedurende het hele leven van je hond is een geweldige manier om zijn vermogens scherp te houden en verveling op afstand te houden. Het is ook een geweldige manier om de band tussen jou en je huisdier te versterken.

3. Geestelijk stimulerende wandelingen – De meeste aangelijnde honden kunnen lang niet zoveel tijd aan snuffelen en onderzoeken besteden als ze zouden willen, dus je huisdier wat tijd geven om te verkennen, is een goede mentale stimulatie voor haar. Door deze wandelingen kan ze stoppen, snuffelen, onderzoeken en “plaspost” versturen en ophalen. Honden verzamelen kennis over de wereld via hun neus.

4. “Sniffaris” – Ik hou van dit woord! “Sniffaris” zijn wandelingen waarbij je hond de leiding neemt, jij volgt, en hij mag snuffelen wat hij wil. Sniffaris zijn opgewaardeerde mentaal stimulerende wandelingen, min of meer, waarbij je hond alle navigatie- en onderzoeksbeslissingen neemt!

5. Krachtwandelingen – Krachtwandelingen houden het frame van je hond sterk, zijn gewicht onder controle en helpen artritis en andere degeneratieve gewrichtsaandoeningen te verlichten. Deze wandelingen kunnen ook een essentiële methode zijn om ervoor te zorgen dat je hond de beweging krijgt die hij nodig heeft, zolang je er maar consequent in bent.

Onthoud: een gezonde hond moet minimaal om de drie dagen trainen (om de dag is beter; elke dag is ideaal) met een intensiteit die zijn hartslag gedurende 20 minuten verhoogt om de cardiovasculaire conditie en spierspanning te behouden. Als je hond uit vorm is, moet je langzaam beginnen en geleidelijk opbouwen tot 20 minuten per powerwalk.

6. Wandelingen met vrienden – Als je hond zich op zijn gemak voelt in de buurt van andere honden, overweeg dan om af te spreken met buren of vrienden met honden voor groepswandelingen. Iedereen op twee benen en vier kan tegelijkertijd socializen en oefenen, en hondenouders kunnen ook waardevolle bronnen voor elkaar zijn.

7. Verschillende wandelingen voor hondenuitlaters – Iedereen loopt een beetje anders met een hond, dus hoe meer leden van je huishouden de hond uitlaten, hoe meer afwisseling ze zal genieten. En aangezien goed uitgevoerde wandelingen verbindende ervaringen zijn, kan iedereen in het gezin één-op-één tijd met de hond doorbrengen.Een variatie hierop als je buitenshuis werkt, is een paar keer per week een professionele hondenuitlater in te huren of een gewillige vriend of buurman te vragen om je hond uit te laten in jouw afwezigheid.

8. Wandelingen van wisselende landschappen – In plaats van naar buiten te gaan in dezelfde oude richting, gesp je hond in plaats daarvan vast en rijd je een paar straten verderop of naar een buurtpark of nabijgelegen wandelpad voor je wandeling. Zowel jij als zij zullen nieuwe dingen ontdekken, ruiken en ervaren.

Het komt erop neer dat niet elke wandeling die je met je hond maakt een ontspannen snuifje hoeft te zijn. Maar laat je hondenvriend minstens één keer per dag naar hartenlust snuffelen en voel je goed dat je hem helpt zijn hartslag te verlagen terwijl je je hond ook een hond laat zijn!

Bronnen en referenties

 

Een vertaling van het artikel van Dr. Karen Shaw Becker

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *